Engelse, Scandinavische en Amerikaanse Russen

Men kan zeggen dat de door de Engelse fokkers ontwikkelde Blauwe Rus aan het begin staat van alle Russen van nu. Toch zijn er door de verschillende fokprogramma's in verschillende delen van de wereld grofweg drie types ontstaan. Het Engelse type, het Scandinavische type en het Amerikaanse type.


Het Engelse type

Het Engelse type kenmerkt zich door de wat zwaardere bouw en de rechtopstaande oorstand. Daarbij moet de buitenlijn van de kop verticaal doorlopen in de buitenlijn van de oren. De kleur van deze Engels getypeerde katten is middelblauw en ze hebben een mooi dichte,pluche, verende vacht. De snorhaarkussentjes zijn erg duidelijk geprononceerd en maakt dat de kop van de kat aan de onderkant breder lijkt dan hij is. De ogen van het engelse type zijn geloken en ze zien er vaak uit of ze te diep in het glaasje hebben gekeken. Geheel in Russische stijl wordt dit dan ook de Wodka-look genoemd. Het karakter van de Engelse Rus is wat gereserveerd en rustig.
Het Scandinavische typeIn karakter lijkt het Scandinavische type op de Engelse Rus. Het uiterlijk van deze Rus verschilt echter licht van dat van de Engelse Russen. De oren van dit type staan wat meer aan de zijkant van de kop, zijn wat kleiner en staan iets verder uit elkaar. De vachten zijn iets donkerder blauw van kleur en voelen stugger aan dan die van de Engelse Russen. De ogen van deze Russen zijn iets opener dan de geloken oogvorm van de Engelse Rus maar nog steeds amandelvormig.

Het Amerikaanse type

Het Amerikaanse type lijkt het minst van de drie op de oorspronkelijke Rus. Onder invloed van de voorkeur voor oosterse types is deze Rus veel slanker geworden dan het Engelse type. Niet alleen de lichaamsbouw verschilt. De vachtkleur van de Amerikaanse Rus is veel lichter dan die van de andere twee types. Er is een grote voorkeur voor lichte vachten, gecombineerd met felgroene ogen. Deze felgroene ogen zijn in vergelijking met de twee andere types meer rond dan amandelvormig. De oorstand van deze Russen is niet vergelijkbaar met die van het engelse type. de oren zijn groot en staan van de kop af. Wanneer je een lijn trekt van kin tot beide oren en tussen de twee oortoppen, dan ontstaat er een mooie driehoeksvorm. De snorhaarkussentjes van de Amerikaan zijn iets minder geprononceerd dan van de andere twee types. Daarentegen heeft de amerikaan het duidelijkst van de drie types de prachtige Russische glimlach op het gezicht. De vacht is veelal een stuk korter en met iets minder ondervacht dan de de Engelse Rus. Er is zoveel zilvertipping dat de kat eerder zilverkleurig aandoet dan blauw. Het zijn opvallende verschijningen met veel dramatische contrasten in hun uiterlijk. Het karakter van deze Russen wordt gezien als minder gereserveerd en wat brutaler dan dat van de andere twee types Russen.


Het karakter van de Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een kat met een zeer zacht karakter, maar toch wilskrachtig en eigenwijs. Ze houden erg veel van hun eigen mensen maar kunnen zich tegenover vreemden soms heel gereserveerd gedragen. Over het algemeen heeft de Rus een zacht stemgeluid, hoewel dat bij krolse poezen vaak heel anders ligt. Door zijn rustige, zachte en op mensen gerichte karakter is de Rus ook een kat die goed binnen een gezin met kinderen past. Ook omdat ze dol zijn op het spelen van spelletjes en intelligente dieren zijn die veel kunnen leren. Zo kunnen ze zich goed verstoppen en zijn meesters in de ontsnapkunst.
Op dit moment mag de Rus zich verheugen in een groeiende populariteit. Misschien wel omdat het een kat is die ook voor de vele fultime werkende mensen goed te houden is. De Rus kan namelijk goed alleen zijn en als binnenkat gehouden worden zolang hij bij thuiskomst maar genoeg aandacht krijgt. Deze populariteit hoeft echter geen zegen te zijn. Er zijn voorbeelden te over van populaire rassen die kapot gefokt zijn om maar in een korte tijd zoveel mogelijk aan de vraag te voldoen. Bij de Rus zou dit dubbel slecht zijn vanwege de zeer smalle genetische basis van dit ras. Door deze smalle genetische basis is het zeer belangrijk om verantwoord te fokken en zo te veel inteelt tegen te gaan. Helaas ziet men bij populaire rassen het percentage inteelt alleen maar groter worden. Het is te hopen dat de fokkers van deze mooie, speciale kat hun verantwoordelijkheid nemen om dit ras te behouden.

Voor een uitgebreidere karakterbeschrijving van de Blauwe Rus kunt u terecht op de website van:
Stichting Blauwe Rus-Russian Blue FoundationIljitsj en MikaiDe Blauwe Rus en zijn varianten.

Oorspronkelijk kwam de Rus alleen voor in de kleur blauw. Echter de laatste decennia zijn daar twee (erkende) kleuren bij gekomen; de Witte en de Zwarte Rus.
Niet alleen in kleur is er een variant ontstaan op de Blauwe Rus. Inmiddels is er ook een halflanghaar versie van de Blauwe Rus; De Nebelung.
Hieronder een beschrijving van hun onstaan.


De Witte Rus:

De witte Rus is ontwikkeld door de Australische fokster Mavis Jones. Haar eerste witte kat was een door een medewerker van het thaise Consulaat meegebrachte witte korthaar kat uit Rusland. Mevr. Jones heeft deze witte kat geruild tegen een stamboek Russisch Blauwe kat.
Sharaya. foto: cattery Hugs 'n Kisses

Er waren al eerder geruchten geweest van een in het wild in Rusland levende witte kat van het Russen type. Zo kwam mevr. Jones op het idee om de Witte Rus als variŽteit te ontwikkelen. Omdat er vrij strenge eisen gelden voor het experimenteren met een nieuw ras, werkte mevr. Jones samen met een geneticus van de Universiteit van Sidney. Samen met dr. F.W. Nicholas van deze universiteit zette zij een fokprogramma op. Na een fokprogramma van vijf jaar werd de Witte Rus erkend en in 1976 werden de eerste Witte Russen in AustraliŽ op een tentoonstelling getoond. De witte kleur van deze kat is dominant over alle andere kleuren. De andere kleuren, zwart en blauw, kunnen dan wel genetisch aanwezig zijn, maar worden door de witte kleur overschaduwd. Daardoor kan het dat een witte poes rustig blauwe of zwarte kittens in een nest kan krijgen. De Witte Rus is vooral in AustraliŽ erg populair. In een aantal andere landen wordt de Witte Rus nog steeds niet erkend als ras en is daardoor ook niet op shows toegestaan. De Witte Rus moet op alle fronten voldoen aan dezelfde uiterlijke eisen als de Blauwe Rus, met als enige uitzondering natuurlijk de kleur. Deze moet stralend wit zijn, zonder een gele zweem of andere kleuren in de vacht. Het neusleertje en de voetzolen van deze Rus zijn roze in plaats van blauw.


De Zwarte Rus:

De zwarte Rus is eigenlijk geheel bij toeval ontstaan. In de derde generatie Witte Russen van Mavis Jones kwam ineens een zwart kitten te voorschijn. In eerste instantie werd gedacht dat dit een toevalstreffer was, maar er kwamen nog meer van deze zwarte kittens. De zwarte Rus is daarna op feitelijk dezelfde wijze verder ontwikkeld. De zwarte Rus is in Nederland nooit echt populair geworden. Net als voor bij de Witte Rus is de standaard voor de Zwarte Rus overeenkomstig die van De Blauwe Rus. Behalve natuurlijk de kleur van de kat, die gitzwart moet zijn, zonder bruinzweem en met een zwart neusleertje en zwarte voetzolen.

Miluska. foto: cattery Hugs 'n Kisses

De Nebelung

De Nebelung is ontstaan in Amerika, waar de zwarte huiskat Elsa, wiens vader op een zwarte Angorakat leek, tweemaal in een nestje een halflangharig kitten kreeg met een prachtige blauwe kleur. Het eerste kitten, een katertje dat de naam Siegfried kreeg, werd in 1984 geboren. Een aantal maanden later zat er zowaar een poesje van hetzelfde type en weer met een halflangharige vacht in het nestje. Deze dame, iets lichter blauw dan haar oudere broer, kreeg de naam Brunhilde. De eigenaresse van deze twee kittens was Cora Cobb. Mevr. Cobb was van mening dat deze twee katten best eens een nieuw ras konden gaan vormen. Om dit te realiseren nam ze contact op met de geneticus dr. Solveig Pfleuger. Nadat deze de katten bekeken had, kwam hij tot de omschrijving van een halflangharige Rus. Samen met mevr. Cobb heeft dr. Pfleuger een rasstandaard geschreven en mevr. Cobb, een Wagner fan, heeft ze de naam Nebelung gegeven. De Nebelung moet op alle punten voldoen aan de rasstandaard van de Blauwe Rus.
Alexandr van Song de Chine. foto: Anke Zekveld, cattery Azadeh

Was bij de Witte en Zwarte Rus de kleur het verschil, hier zit het verschil hem in de lengte van de vacht. Deze moet halflang en zijdezacht zijn en van een mooie blauwe kleur. Siegfried en Brunhilde werden zo de basis voor de Nebelung in Amerika. Deze genetische basis was natuurlijk veel te smal om een gezond ras van te krijgen.Er moest daarom een ras gevonden worden om mee te kruizen en zo een bredere genetische basis te scheppen. Het ras dat het meest leek op het type kat dat Siegfried en Brunhilde waren, was de Blauwe Rus, hoewel kortharig. Daarom werden en worden er Blauwe Russen in de Nebelung ingekruisd. De kortharige kittens uit deze kruisingen worden aangeduid met Rus Variant en mogen alleen nog voor de Nebelung fok gebruikt worden, hoewel zij qua uiterlijk niet verschillen van de Blauwe Rus. Zij zijn echter drager van het recessieve langhaargen en indien gekruist met een andere drager van dit gen kunnen er langharen uit geboren worden. Dit lange haar is binnen de Blauwe Russen niet gewenst en daarom worden de beide rassen door middel van de aanduiding variant bij de kortharige Nebelungen gescheiden gehouden. Op een gegeven moment hoorde mevr. Cobb van het bestaan van een Russische Nebelung, geboren uit twee kortharige Blauwe Russen. Uiteindelijk weet mevr. Cobb deze Russische cattery te achterhalen en koopt er een Nebelung bij. Inmiddels is de Nebelung over de hele wereld verspreid geraakt, hoewel er nog niet erg veel fokkers van zijn. Behalve in zijn uiterlijk, lijkt de Nebelung ook in zijn karakter erg op de Blauwe Rus. Het zijn aanhankelijke en intelligente katten die erg op hun mensen gericht zijn.De naam van het ras past erg goed bij zijn nevelachtige blauwe vacht.